Pmı Ve Pmp

PMI ve PMP

PMI®

1969 yılında ABD’de kurulan Proje Yönetimi Enstitüsü (Project Management Institute® (www.pmi.org)) bugün proje, program ve portföy yönetimi konularında dünyanın en geniş profesyonel kurumudur. Kar amacı gütmeyen yapısıyla dünyadaki yaklaşık 3 milyon uzmana eğitim, araştırma, danışmanlık ve yardım desteği vermektedir. Temel amacı proje yönetiminin gerekliliğini anlatmak, ortak bir dil kurulmasını sağlamak, her sektördeki proje yönetiminin sorunlarını çözmeye çabalamak, kısacası proje yönetimi uzmanlığının gelişmesine katkıda bulunmaktır.

PMBoK®

31 Aralık 2012’de 5. sürümü sunulan Project Management Book of Knowledge, kısaca PMBoK (Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu) PMI’ın yayınladığı, proje yönetimi üzerine tavsiyeler kitabıdır. Bu sitede anlattığımız Proje Yönetimi Temelleri de bu kitaba dayanmaktadır.

PMP®

Proje Yönetimi Profesyonellik (PMP®) Sertifika sınavı, sertifika almak isteyenlerin PMBoK’ta bahsedilen proje yönetimi uygulamalarıyla ilgili bilgi, beceri, araç ve teknikleri hakkında birikimlerini ölçmektedir. 

Sınava giriş için başvuru işlemleri PMI'ın web sitesinden yapılmaktadır. Aranan şartlar şunlardır:

  • Ön-Lisans diploması sahibiyseniz en az 7500 saatlik proje liderlik, danışmanlık veya takım üyeliği zorunluluğu,
  • Lisans diploması sahibiyseniz en az 4500 saatlik proje liderlik, danışmanlık veya takım üyeliği zorunluluğu,
  • En az 35 saatlik Proje Yönetimi ile ilgili eğitim,
  • Sınav ücretinin yatırılması

Zorunlu tecrübenizi ve eğitiminizi bildirdiğinizde PMI sizi audit adı verilen bir sorguya alabilir. Bu durumda bildirdiğiniz tecrübenizi ispatla yükümlüsünüzdür.

Başvurunuzun onaylanma tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde 3 defa sınava girme hakkınız bulunmaktadır. 3. defada da sınavı geçemediğiniz takdirde 3. sınav tarihinizden itibaren 1 yıl sınavdan men edilirsiniz.

Sınav bilgisayar tabanlı olup 4 saat ve 200 sorudur. Yanlış doğruyu götürmez, ancak soruların 25 adedi PMI’ın deneme amaçlı koyduğu sorular olup değerlendirmeye alınmaz. Bu 25 sorunun hangisi olduğu sınav esnasında size bildirilmez. Kalan 175 soru üzerinden 106 doğru yapmanız beklenmektedir. Sınav sonucunuz sınav sonunda size çıktı olarak verilir. Sınavı geçmişseniz birkaç hafta içerisinde sertifikanız adresinize ulaştırılır.